Koje karakteristike treba da imaju kvalitetna garažna vrata za svaki tip objekta?


Uređenje doma


Odabir tačne lokacije i pozicije za garažu, izbor montažne ili zidane izgradnje, kao i željene kvadrature, neke su od najvažnijih odluka koje se donose kada se obezbeđuje mesto za parkiranje vozila, bicikla i drugih potrebnih stvari. Danas je često ambijent garaže istovremeno i ostava, ispunjena policama, komodama i opremom koja se ne koristi tako često da bi bila smeštena u kući ili stanu, ili bi zauzimala dosta prostora. Koliko god da je bitno da prostorija bude prostrana, funkcionalna i praktična, neophodno je i da garažna vrata prate ambijent identičnim karakteristikama. 

Da bi se pronašla idealna garažna vrata koja će pokazati maksimum kvaliteta, biti dugotrajna i otporna na sve vremenske prilike i druge uticaje, važno je znati koja svojstva su ključna za korišćenje bez gubljenja funkcija tokom proticanja godina. Prvenstveno, kvalitet se razlikuje u zavisnosti od odabranog tipa vrata za garažu – segmentna, rolo, dvokrilna, podizna, kao i na osnovu načina pokretanja – horizontalno, vertikalno, ali i ručno ili na pogon motora. U svakom slučaju, konačan izbor rezultat je razmatranja svih važnih parametara i kriterijuma koji su pre svega značajni samim kupcima, dok određen preporuke uvek može dati i prodajno osoblje. 


Jednostavan mehanizam pokretanja 

Osnovno svojstvo zbog kojih se i ugrađuju garažna vrata, jeste jednostavno korišćenje u svakom trenutku, koje se danas u najvećoj meri odnosi na pogon motora, uz korišćenje daljinskog upravljača, prekidača ili drugog tastera. Naime, klasična dvokrilna vrata od metala i drveta otvarala su se ručno, dok se danas mogu pronaći rolo namotaji poput roletni na prozorima, kao i segmentne lamele koje se pokreću duž zida ili plafona na jedan pritisak dugmeta. 

Pored njih, podizna vrata u jednom delu se otvaraju i zatvaraju automatski, ali zauzimaju više mesta. Sve navedeno, utiče na izbor adekvatnog tipa i modela vrata za garažu na osnovu načina pokretanja, u zavisnosti od raspoloživog prostora. 


Izolaciona svojstva za maksimum zaštite i nepropustljivosti

Garažna vrata mogu, ali i ne moraju imati izolaciona svojstva, odnosno zaštitu od buke i zvukova, kao i mehanizam održavanja toplote. To zavisi od konkretnog tipa vrata, dok se određene varijante mogu dodatno izolovati ispunom od poliuretanske pene. Konkretno, najviši stepen izolacije daju segmentna vrata za garažu, koja pored navedene ispune imaju debljinu od 42 milimetra, kao i elastične dihting trake sa sve četiri strane. 

Sve to, daje maksimalan nivo nepropustljivosti, očuvanja temperature i izolacije zvukova. Sa druge strane, rolo i podizna vrata uglavnom nemaju izolaciju, ali prema potrebi se mogu određeni modeli ispuniti slojem koji će pojačati ova svojstva. Klasična garažna vrata od drveta i metala svakako nemaju ove prednosti, niti neke realne mogućnosti za postavljanje izolacionih slojeva. 


Visok stepen sigurnosti i bezbednosti prostora

Svedoci smo činjenice da je napredak tehnologije osetan u svim sferama života i biznisa, pa je na taj način prisutan i kada se razmatraju sama garažna vrata. Naime, segmentna vrata i ovde imaju najveće prednosti – mehanizam zaštite ambijenta i bezbednosti u svakom trenutku, čak i kada nema struje. Naime, ne postoji mogućnost nasilnog otvaranja lamela, jer se automatski sama vrata blokiraju, što stvara visok stepen bezbednosti. 

Isto važi i za „pešačka vrata“, koja su često dodatak segmentnim, za prolazak ljudi na manji ulaz, bez vozila. Podizna vrata imaju niži stepen sigurnosti, ali dodatni mehanizmi zaštite mogu pojačati ova svojstva zahvaljujući elektronskim dodacima, video nadzoru i slično.


Sistem postavljanja i montaže vrata

Važan faktor odabira vrata za garažu jeste i sistem na osnovu kojeg se ugrađuju ili postavljaju, posebno ukoliko se to realizuje samostalno i bez angažovanja profesionalnih lica. U svakom slučaju, klasična vrata zahtevaju podizanje na šarke sa obe strane, koje se pričvršćuju na nekoliko predviđenih mesta uz ručno otvaranje zasnovano na bravama i kvakama. Sa druge strane, rolo vrata imaju kutiju za namotavanje ka unutra ili spolja, koja se postavlja na plafon ulaza u garažu, ili gornji deo zida. 

Segmentna vrata mogu biti podizna, kada se podižu vertikalno, ili bočna klizna – pokreću se duž zidova sa jedne ili druge strane garaže, bez zauzimanja slobodnog prostora. Podizna garažna vrata pokreću se u jednom komadu bez opcije prilagođavanja i savijanja, i ona su često izuzetno zahtevna za postavljanje, pa je neophodno imati u vidu da zahtevaju dodatni raspoloživ prostor za montažu i kretanje. 

Prilikom odabira koja garažna vrata su najbolji izbor, važno je imati u vidu sve navedene karakteristike, ali i cenovne rangove. Konkretno, najskuplja su segmentna vrata koja imaju i najviše prednosti – koštaju oko 700 evra, rolo vrata su na istom nivou, ali mogu biti povoljnija ukoliko nemaju ispune, dok su podizna u rangu od oko 300 evra. Cene često manifestuju i nivo kvaliteta, što nije nužna karakteristika, ali se dovodi u vezu sa brojem funkcija, jednostavnošću ugradnje i drugim parametrima koji su važni kupcima.








Srodni tekstovi:


Kako odabrati najbolje kosačice za travnjak?

Dolazak proleća donosi i brigu o okućnici, pa ne čudi što se u to vreme mnogi odlučuju ne sam...

Detaljnije

Koliko je važno stvaranje dobrih navika u ishrani dece?

Uvođenje prvih čvrstih obroka je pravo vreme kada dete treba da počne da uči dobre navike u ishrani ...

Detaljnije

Vrste monitora koje možete odabrati za svoj računar

Ukoliko vam je potreban nov monitor za vaš računar ili kupujete desktop računar, pa ne znate kakav i...

Detaljnije

Kupujete stan u izgradnji? Koliko su nam bitni materijali koji se koriste za gradnju?

U današnje vreme, sve više i više govori se o zelenoj gradnji i upotrebi ekolo&...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS